Teveel Maagzuur

Een kwestie van verkeerd voedsel of een overproductie aan teveel maagzuur?


Last van steken door teveel maagzuurTeveel maagzuur kan leiden tot zeer vervelende klachten, verschillend van maagkrampen tot opkomend maagzuur en van steken in de borst en rug tot aan misselijk makende zure boeren.

Niet te vergeten dat maagzuur ook voedsel de slokdarm mee omhoog laat stomen, wat voor dat nare gevoel in je keel zorgt.

Nu is het de vraag; zijn deze klachten te weiden aan teveel maagzuur door het consumeren van ongezond of ‘onjuist’ voedsel, of is het een kwestie van een overproductie van teveel maagzuur?

In dit artikel lees je wat maagzuur precies is en wanneer je last kan krijgen van opspelend ‘brandend maagzuur’ en wat dit te maken heeft met teveel maagzuur. Allereerst;

Hoe weet ik of ik last heb van brandend maagzuur en wat is het precies?

Om te begrijpen wat brandend maagzuur precies is, moet je eerst weten wat maagzuur precies is. In het kort uitgelegd, is maagzuur een deel van het maagsap. Maagsap is o.a. nodig voor het goed kunnen verteren van ons voedsel, maar zorgt ook voor een evenwichtig bacterie klimaat in de maag.

Onze maag is goed beschermd tegen deze zure en bijtende substantie, maar er zijn delen van het lichaam die in aanraking komen met maagzuur waar dit wél schade aan kan richten.

Zoals je slokdarm en keelholte bijvoorbeeld; deze lichaamsdelen zijn niet beschermd met een speciaal slijmvliesje zoals in de maagwand. Wanneer voedsel via onze slokdarm richting de maag zakt, opent je maag openingsspier zich zodat het voedsel de maag in kan.

Tijdens dit proces, staat je maag open in verbinding met de slokdarm. Deze tijdelijke versoepeling is een moment, waarop de maaginhoud ‘bloot’ komt te liggen.

Wanneer er teveel maagzuur in de slokdarm terecht komt

Normaal gesproken sluit je maag zich direct weer, waardoor de maaginhoud netjes op zijn plek blijft. In enkele gevallen echter, worden deze tijdelijke versoepelingen van de lagere slokdarmsluitspier en de maag openingsspier gestimuleerd waarop de maaginhoud terug de slokdarm in kan vloeien.

Deze gebeurtenis heeft het gevolg dat de gehele maaginhoud inclusief het verterende voedsel, maagzuur, lucht en andere gassen de slokdarm in kunnen ‘vloeien’.

Omdat deze niet beschermd is, wordt deze behoorlijk aangetast. (Wanneer er te vaak te veel maagzuur in de slokdarm terecht komt kan deze ernstig beschadigen en gaan ontsteken). Een niet goed sluitende en slecht functionerende slokdarmsluiting is de hoofdoorzaak van maagzuur opspelingen.

Maagzuur opspelingen; kwestie van teveel maagzuur of simpelweg ‘verkeerd’ voedsel?

Deze vraag lijkt iets eenvoudiger dan deze daadwerkelijk is, want de waarheid is namelijk dat geen van beide factoren de echte oorzaak van maagzuur problemen zijn. Nu zijn beide factoren wel verantwoordelijk voor veroorzaken van ergere en langer durende maagzuur opspelingen.

Een productie van teveel maagzuur kan zowel erfelijk bepaald zijn, als een kwestie die ontstaan is door ‘eigen toedoen’.

Zoals bijvoorbeeld het hebben van overgewicht, een slecht slaap ritme of een ongezonde eet- en levensstijl hebben. Om hier een duidelijker voorbeeld bij te geven kun je denken aan het eten van zeer vet gefrituurd voedsel. Omdat dit een behoorlijke aanslag op je maag is moet je maag meer maagzuur aanmaken om deze vette hap te kunnen verteren.

Wanneer er teveel druk op de maag staat

Naast de maaginhoud zelf, die de maag al behoorlijk opvult, komt er nu ook nog eens een flinke portie teveel maagzuur bij. De druk die nu op je maag komt te staan is te hoog en hierdoor moet je maag deze druk wel verlagen. Dit gaat automatisch door ‘maaggassen’ en lucht te lozen, wat resulteert in boeren. (wat ook gebeurd wanneer je te snel eet en hierdoor te veel lucht in je maag krijgt!) Je maagspier gaat open en zo kan de maaginhoud terug vloeien in de slokdarm.

Zowel gassen als de maaginhoud komen nu boven wat we ook wel brandend maagzuur noemen.

Je zou hier uit kunnen opmaken dat het consumeren van ongezond en vet voedsel aanzet tot maagzuur opspelingen en dat dit de oorzaak is van brandend maagzuur, maar dit is slechts één voorbeeld van wanneer er maagzuur opspelingen kunnen voorkomen.

Maagzuur behandelen en van teveel maagzuur afkomen

Helaas ligt het probleem niet eenvoudig en alleen aan teveel maagzuur, want dit zou eventueel met kunstmatige 24uur werkende maagzuur remmers kunnen worden verholpen. Denk maar aan wanneer je géén vet of ongezond voedsel eet, zowel voor en na die momenten kunnen er maagzuur oprispingen voorkomen.

Evenmin kunnen deze nare zuur opspelingen ook op andere momenten voor komen, wanneer je niet aan het eten of drinken bent. Zoals bijvoorbeeld tijdens het liggen, bukken en tijdens het sporten.

Zo zijn er nog vele andere momenten waarop maagzuur opspelingen kunnen voor komen, door het toedoen van teveel maagzuur en door andere factoren die maagzuur opspelingen veroorzaken.

Teveel Maagzuur Onschuldig?

Maagzuur kan in het begin onschuldig lijken maar dit is een kwaal die behoorlijk uit de hand kan lopen en voor ernstige slokdarm infecties kan zorgen.

Gelukkig is er ook goed nieuws; zowel genetische aanleg voor teveel maagzuur als teveel maagzuur door externe factoren vallen beide even goed te behandelen.

Lees hier welke maatregelen je gewoon zelf kunt treffen, om problemen uit te weg te gaan met zowel brandend maagzuur opspelingen als het aanmaken van te veel maagzuur.