Maagzuur Symptomen

Wanneer wordt maagzuur een probleem en hoe herken ik de hieruit voortkomende maagzuur symptomen?

vrouw last van maagzuur symptomen

Maagzuur symptomen zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van je leeftijd, je lichamelijk conditie en algemene gezondheid neemt maagzuur zijn omvang en ernst aan. Makkelijker gezegd; je leeftijd, lichamelijke conditie en algemene gezondheid bepalen hoe ernstig je maagzuur symptomen kunnen zijn en worden.

Soms weet je zelf niet helemaal zeker of je last hebt van maagzuur en maagzuur opspelingen via de slokdarm, maar aan de hand van verschillende bekende soorten symptomen kun je ongeveer zelf inschatten of je last hebt van brandend maagzuur.

In dit artikel lees je de hoofdoorzaak van alle maagzuur problemen en de meest bekende en meest vaak voorkomende symptomen bij maagzuur klachten.

Wanneer maagzuur voor problemen kan zorgen

Wanneer maagzuur omhoog komt, is dit een teken van problemen met je maag, omdat de maaginhoud niet goed binnen wordt gehouden. Eten dat via de slokdarm onze maag binnen komt, kan via de maagopening terug de slokdarm in vloeien. Wanneer dit gebeurd, zorgt dit vaak voor een vervelend, brandend en ‘zuur gevoel’ op de borst en vaak ook in de keel.

De lagere slokdarm sluiting gaat niet goed dicht en opent op spontane momenten waardoor de maaginhoud, evenals het maagzuur, gassen lucht en andere maagsappen terug naar boven kunnen vloeien.

Het niet ‘binnen houden’ van de maaginhoud komt door een slappe maagsluitspier of aangetaste slokdarmsluitspier. Deze maagzuur opspelingen worden verergerd door een aantal verschillende zaken, variërend van lichamelijke zaken tot aan genetische aanleg. Bij lichamelijk zaken kun je het beste denken aan het hebben van een bepaald voedingspatroon, overgewicht, overmatige maagzuur productie en vele andere ‘triggers’ die maagzuur opspelingen kunnen uitlokken.

Bij genetische aanleg kun je denken aan aangeboren gezondheidsproblemen en ziekten. (Zoals maagkanker of het hebben van een zwakke maagopening- en sluit spier). Bij twijfel over de aard van je gezondheidsklachten is het altijd aangeraden om advies in te winnen bij je dokter/huisarts.

Naast deze genetische factoren, zijn er andere verschillende factoren die zorgen voor tijdelijke versoepelingen van de maagopening, waardoor de inhoud terug kan vloeien. Dit hele proces noem je brandend maagzuur, wat vervelende maagzuur symptomen ten gevolgen heeft.

Hieronder een uitgebreid overzicht van de meest bekende maagzuur symptomen:

-Een bijtend en vooral drukkende pijn op je borst voelen

(Het ervaren van steken rond het hart die kunnen aandoen als een ‘’kleine hartaanval’’ komen

zeer regelmatig voor bij mensen met brandend maagzuur)

-Een misselijk gevoel hebben (vaak na het eten en voor het slapen gaan)

– Nachtelijke oprispingen van brandend zuur in de slokdarm/keel/longen (mogelijk gevolgd door heftige hoest buien)

-Verschillende buikklachten zoals kramp, een vervelende druk op je maag voelen

en een opgeblazen gevoel hebben

-Een onfris ruikende geur uit de mond hebben

– Heftige steken die vanuit de rug lijken te komen

-Vaak een vieze en zure smaak in de mond proeven

-Moeite met slikken (droge mond)

-Regelmatig zuur boeren moeten laten

-Opkomend voedsel en zuur proeven

– Steken rondom het borstbeen en middenrif voelen

Maagzuur symptomen voorkomen

De hierboven genoemde symptomen bij maagzuur zijn tekenen van een slecht functionerende slokdarm sluit -en openingsspier. Zoals hierboven al is uitgelegd, worden deze maagzuur symptomen verergerd door verschillende zaken die we in ons dagelijks leven regelmatig tegen komen.

Normale, dagelijkse dingen die we zelf doen verergeren onze maagzuur symptomen zonder dat we dat door hebben de conditie van brandend maagzuur.

De maagzuur verergerende factor ‘te snel eten van een te grote maaltijd’ is een factor waarvan je wel door hebt dat het je maagzuur klachten verergerd. Dit is omdat het gevolg van deze factor vrijwel direct na het eten duidelijk is.

Dit merk je namelijk aan symptomen zoals een opgeblazen gevoel hebben en het moeten laten van zure boeren en opkomend maagzuur.

In tegenstelling tot dit voorbeeld, zijn er vele andere dagelijkse factoren waarvan je niet direct door hebt dat dit je maagzuur problemen en maagzuur symptomen verergerd.

Om maagzuur te voorkomen moet je zowel de hoofdoorzaak aanpakken, als de kleinere andere factoren die maagzuur kunnen verergeren. Lees hier meer over hoe je deze vaak onbekende en kleinere factoren kunt herkennen in jouw dagelijkse leven. Ook vind je hier tips en meer informatie over het omgaan met maagzuur symptomen.