Maagzuur

Maagzuur kan voor hardnekkige problemen zorgen. Lees hier alles over maagzuur, brandend maagzuur opspelingen en oorzaken en symptomen van maagzuur.

uitleg over maagzuurMaagzuur is onderdeel van ons maagsap en iedereen heeft deze substantie in zijn of haar maag.

Niet iedereen heeft er echter last van, maar wanneer krijg je dan wel problemen door maagzuur? De klachten die je kunt ervaren door maagzuur kunnen zeer vervelend zijn en op de meest onhandige momenten opspelen.

In dit artikel lees je wat maagzuur precies voor doel heeft in het menselijk lichaam, waardoor je last kan gaan krijgen van maagzuur opspelingen en wat de symptomen zijn bij maagzuur. Ook lees je welke gevolgen brandend maagzuur kan hebben en wat je ertegen kunt doen.

Maagzuur; wat is het en wat is het doel ervan?

Maagzuur noemen we ook wel zoutzuur, met de natuurkundige benaming HCI. Zoals de benaming het al zegt is maagzuur zeer zuur en is het een ‘ingrediënt’ van ons maagsap.  Deze zure maagsap wordt gemaakt door cellen, die zich bevinden in het laagje slijmvlies aan de binnenkant van de maagwand. Dit maagslijmvlies van de maagwand noemen we ook wel maagwandklieren.

Maagzuur is noodzakelijk om de deeltjes van ons voedsel tot kleinere deeltjes op te breken en zo te kunnen verteren. Ook zorgt maagzuur voor de juiste verhoudingen van eiwitten en nucleïnezuren en het vernietigen van bacteriën in de maag.

Nu kun je zelf wel bedenken dat het maagsap een vrij agressieve substantie is en dat de maag hier tegen beschermd moet zijn. Uiteraard is de maagwand ook beschermd tegen het zuur dankzij de beschermlaag ervan, maar dit geldt niet voor andere lichaamsoppervlakken zoals de slokdarm en keel.

Wanneer je last hebt van maagzuur oprispingen zorgt dit voor het branderige en onprettige gevoel in de keel, omdat deze onbeschermd is tegen de zure substantie.

Wanneer je last kan krijgen van maagzuur

Maagzuur hoort zoals het woord het al zegt, alleen in de maag te zijn. Dit is waar de substantie zijn doel in het lichaam uitvoert, maar dit is ook de plek waar problemen met maagzuur kunnen ontstaan. Tijdens het consumeren van voedsel en dranken gaat je slokdarm open, waardoor je maagspier opent en zo het voedsel de maag in kan vloeien. Dit is een tijdelijke ontspanning van de lagere slokdarm (L.S) opening.

Het openen en sluiten van de maagopening en de L.S kan op meerdere momenten voorkomen, terwijl er op dat moment zelf geen sprake van eten en drinken is. Wanneer dit gebeurd kan de maaginhoud terug de slokdarm in vloeien, omhoog richting de keelholte.

Niet alleen het eerder geconsumeerde voedsel vloeit dan uit de maag; het maagzuur, lucht en andere maaggassen komen ook mee omhoog. Zo heeft maagzuur dus vrij spel in het veroorzaken van zure oprispingen en zuurbranden; de bekende opspelingen die je slokdarm aantasten.

Gevolg hiervan is dat de kans op een slokdarmontsteking of infectie drastisch toe neemt, met alle gevolgen van dien.

Er zijn een aantal zaken die deze problemen kunnen verergeren en die druk op de maag uitoefenen. Doordat er druk op de maag komt te staan wordt de maagopening gestimuleerd om open te gaan, waardoor de maaginhoud terug de slokdarm in kan stromen.

Maagzuur oorzaken -overige

Maagzuur opspelingen worden voornamelijk veroorzaakt door een niet goed functionerende slokdarmsluitspier, die niet goed en regelmatig opent en sluit.

Er zijn naast deze hoofdoorzaak echter nog enkele andere oorzaken van maagzuur die deze vervelende maagzuur opspelingen veroorzaken.

Deze overige oorzaken van maagzuur zijn grotendeels zaken en factoren die de hoofdoorzaak van maagzuur problemen stimuleren. Makkelijk gezegd; er zijn meerdere factoren die kunnen zorgen voor de tijdelijke versoepelingen van de maagspier waardoor maagzuur kan opvloeien.

Om een aantal voorbeelden van deze andere maagzuur oorzaken te noemen:

–       Een te grote druk op de maag

–       Zwakke maagsluitspier

–       Aangetaste slokdarmsluiting

–       Verhoogde maagzuur productie

–       Bacteriële infecties of ziekten

–       Ongezonde eet en leefstijl

–       Zwak immuunsysteem en slechte lichamelijk conditie

–       Verminderde speeksel aanmaak

–       Verhoogd aantal gifstoffen in de maag

–       Strakke kleding

–       Scheurtje in het middenrif

–       Weinig lichaamsbeweging

–       Bepaalde voedingsmiddelen

Maagzuur symptomen; waar herken je maagzuur aan?

Symptomen van maagzuur zijn er in verschillende soorten en graden maar vrijwel alle maagzuur symptomen worden gekenmerkt door opkomend zuur dat een brandend gevoel achterlaat. De meest vaak voorkomende maagzuur symptomen op een rij:

–       Het moeten laten van vieze, ‘brandende’ boeren die zuur aanvoelen in de keel en brandend in de slokdarm aandoen

–       Zuur dat een brandend gevoel in de slokdarm en keel veroorzaakt, dat stekend op de borst kan aanvoelen (vaak voelen deze maagzuur steken aan als een  ‘‘kleine hartaanval’’)

–       Een misselijk gevoel

–       Een overvol gevoel en een vervelende druk op de maag

–       Maagzuur opspelingen tijdens het liggen of bukken

–       Na het eten last hebben van ergere zuur opspelingen

–       Een onfrisse mond geur hebben

–       Regelmatig last hebben van opkomend voedsel/drank, lucht (gassen) en maagzuur

Maagzuur en de mogelijke gevolgen ervan

Naast het feit dat maagzuur problemen erg vervelend kunnen zijn zitten er ook nog eens een aantal gevolgen aan die niet even goed voor de gezondheid zijn. Maagzuur opspelingen kunnen van mild naar kwaad gaan en van kwaad naar erger worden.

Opkomend maagzuur tast niet alleen je slokdarm aan maar kan ook voor ernstige slokdarmontstekingen en infecties zorgen en oorzaak zijn van andere ziekten zoals slokdarm kanker en de slokdarm van Barret.

Maagzuur opspelingen zijn gelukkig te verhelpen, door het te hanteren van enkele levens- en voedingspatroon aanpassingen. Klik hier om deze te lezen en om meer tips te lezen tegen opspelingen van maagzuur.