Brandend Maagzuur

Wat is het precies waardoor kan je last krijgen van brandend maagzuur?

oprispingen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een kwaal die vele verschillende klachten met zich mee brengt.

Vaak hebben mensen die last hebben van brandend maagzuur zowel tijdens als ook na het eten een vervelend en brandend gevoel in de slokdarm.

Dit komt door het terug vloeien van eten en vloeistof, wat dus een brandend gevoel op de borst en in de keel veroorzaakt. In dit artikel lees je het nut van maagzuur en de oorzaken van brandend maagzuur.

Maagzuur dat voor problemen zorgt noemt men ook wel brandend maagzuur, vanwege het branderige gevoel dat het vaak veroorzaakt. Deze ‘zuurbranden’ hebben variërende klachten.

Om een aantal voorbeelden hiervan te geven kun je klachten ervaren zoals het moeten laten van vieze boeren, een vervelende druk op je maag voelen, opkomend zuur/voedsel via de slokdarm, een onfrisse mondgeur, steken rondom het hart en tijdens het liggen last hebben van zuur oprispingen.

Oorzaak van brandend maagzuur.

Deze klachten hebben allen één oorzaak gemeen; en niet goed functionerende slokdarmopening en een ongezonde zuurtegraad in de maag. Het brandend maagzuur dat er voor zorgt dat je voedsel goed wordt verteerd ‘vloeit’ zogezegd ‘op’ naar boven wanneer de maag opening niet goed meer sluit. Dit is een vrij korte uitleg, maar deze kwaal zit iets lastiger in elkaar.

Dit verteringszuur hoort namelijk normaal gesproken alleen in de maag te zijn, maar wanneer je last hebt van brandend maagzuur kan dit dus opspelen en door je onbeschermde slokdarm omhoog vloeien.

Brandend maagzuur problemen en de daarop volgende pijnlijke klachten zijn het resultaat van de spatten vloeistoffen uit de maag, welke via de slokdarm omhoog vloeien. Wanneer je eet en drinkt, zakt dit langzaam naar je maag toe. Wanneer je slikt, ontspant de maagspier zich zodat het voedsel door de slokdarm de maag binnen kan gaan. Eenmaal aan gekomen bij het middenrif en de maagopening, komt het je maag in.

Brandend maagzuur: Hoe komt het dat het omhoog vloeit via de slokdarm

Tijdens eten en slikken moet je maagspier zich ontspannen, zodat het voedsel de maag in kan komen. De maagvloeistoffen zijn samengesteld van zoutzuur (HCL), pepsine en soms gal uit de lever. Het zoutzuur HCL wordt geproduceerd door de maag en zorgt ervoor dat de bacteriële groei in evenwicht wordt gehouden en dat ons voedsel kan worden verteerd.

De maag is niet kwetsbaar voor dit zuur, omdat de maag een speciale beschermlaag bevat tegen dit zoutzuur. Bij het eten van voedingsstoffen die slecht zijn voor de zuur samenstelling in de maag, reageert je lichaam hierop door meer maagzuur aan te maken om deze voedingsstoffen alsnog te kunnen verteren. Je maag is hier tegen bestand dankzij de beschermingslaag binnen de maagwand.

De slokdarm echter, heeft deze beschermlaag niet. De maag wordt niet beïnvloed door de corrosieve aard van HCL, de slokdarm wel. Dit zoutzuur hoort dan ook alleen terecht in de maag, om het voedsel te kunnen verteren. Wanneer het maagzuur via de slokdarmsluitspier omhoog vloeit, ontstaat er een branderig gevoel, wat ook wel ervaren wordt als hartsteken. Wanneer hartsteken vaker

voorkomen dan eens in de zoveel tijd, noem je dit ‘gastro-oesofageaal’ maagzuur.

Bij gezonde mensen wordt de maag opening direct gesloten nadat er voedsel via je slokdarm naar je maag toegaat. Deze blijft gesloten op andere momenten, om de maaginhoud op zijn plek te laten en om terugstroming ervan te voorkomen.

Bij mensen met brandend maagzuur is deze vaak beschadigt. De lagere slokdarmopening/(sluitspier) opent of ontspant zich niet goed meer en blijft deels open of opent zich spontaan. Deze spontane openingen zijn tijdelijke versoepelingen van de slokdarmopening.

Veel van deze tijdelijke versoepelingen zorgen er weer voor dat de

lucht er uit kan, waardoor je dus gaat boeren. Deze versoepelingen komen vaak voor nadat je te veel hebt gegeten en erg vol zit met zowel voedsel als ingeslikte lucht.

Het terug vloeien van lucht brengt dan voedsel en brandend maagzuur met zich mee, wat

het vervelende gevoel brengt. Deze kwaal noemen we daarom brandend maagzuur.

Brandend maagzuur is vaak onschuldig, maar bij aanhoudende klachten kunnen er ernstige ontstekingen tussen de maag- en slokdarm opening ontstaan, met als gevolg het krijgen van maagzweren in de buik en infecties zoals slokdarmontstekingen.

Om van deze kwaal af te komen is het belangrijk dat je let op je eet en levensstijl, om het risico op zo maagzuur problemen zo klein mogelijk te maken.

Hiernaast is het uiteraard ook aanbevolen om je huidige toestand van de aangetaste slokdarm te laten genezen van de zuurbranden, door de zuurtegraad in je maag te normaliseren en de tijdelijke versoepelingen van de slokdarmopening tegen te gaan. Mocht je nu willen weten hoe je dit het beste kunt aanpakken, kun je deze tips tegen brandend maagzuur lezen.